Heb jij je duur laten misleiden?

Angeline EversBTW, Inkomend1 Comment

spookfacturen

Like it? Share it...

Ik wil het graag hebben over spookfacturen. Nu ik ben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel moet ook ik mij niet laten misleiden tot het betalen van diensten waar ik niet om heb gevraagd. Gelukkig heb ik een kleine administratie en valt zo’n spookfactuur direct op. Maar ik kan mij goed indenken dat er genoeg ondernemers zijn die zich duur hebben laten misleiden.
Ondanks dat er al veel stukken over zijn geschreven, kan er niet vaak genoeg aan herinnerd worden. Pas als iedereen bewust met spookfacturen omgaat en zich niet laat misleiden, zullen de spookfacturen verdwijnen.

Oplichting

Een spookfactuur of spooknota is een factuur voor nooit geleverde diensten of goederen waarvan de oplichter hoopt dat deze in de drukte van een administratie betaald wordt. Deze manier van oplichting valt onder acquisitiefraude. Waar echter de acquisitiefraudeur doelgericht ondernemers tracht te benaderen, worden spookfacturen vaak lukraak met duizenden tegelijk uitgestuurd.
(bron: Wikipedia)

De eerste keer dat ik in aanraking kwam met een spookfactuur kan ik mij nog goed herinneren. Het betrof de welbekende KvK Handelsregister.nl in 2009. Gelukkig controleer ik elke factuur goed, met grote én kleine bedragen. Zo kan ik de ondernemer op tijd waarschuwen voor zo’n spookfactuur.

Klein bedrag, betalen mag

Ondanks dat ik pas een kleine 2 maanden zzp’er ben, heb ik al twee spookfacturen ontvangen.
De spookbedrijven zijn niet echt origineel of creatief. Het betreft vaak een naamsvermelding in een register en gaat het om kleinere bedragen (tussen de € 10 en € 250). De spookfacturen die ik ontving zien eruit als een verplichte contributie voor het lopende jaar. Het gaat deze bedrijven voornamelijk om het makkelijk binnenhalen van geld. De doelgroep is de onoplettende ondernemer die door drukte of vaak grootte van het bedrijf niet in de gaten heeft dat het een spookfactuur betreft. De inschatting van de fraudeur is dat deze doelgroep de facturen met de ‘kleinere’ bedragen niet controleert, of laat controleren, en gewoon betaald.

Opdrachtbevestiging in kleine letters

Betaling staat gelijk aan opdrachtbevestiging. Zo simpel is het. De kleine letters op de factuur laten de waarheid van de spookfactuur zien;

De kleine letters van een spookfactuur
Let op! Dit is een aanbieding en geen factuur. Wanneer u gebruik wilt maken van deze aanbieding wordt uw betaling beschouwd als opdrachtbevestiging.

Krijg je ook waar voor je geld?

Uit nieuwsgierigheid heb ik de websites van beide spookfacturen bekeken. De website van de bedrijven registratie is ‘under construction’, niet verrassend. Echter, de site van de bedrijven data registratie laat werkelijk een ‘register’ zien. Dit bedrijf heeft meer energie gestoken in de oplichting. De site laat 4.291 ondernemingen zien, inclusief een aanwijzing op Google Maps.
Verder is er een banner geplaatst van Wakker D!er en een van KWF Kankerbestrijding. Beide zijn makkelijk en gratis te verkrijgen via de site van de betreffende goede doelen. Het geeft de site een betrouwbaar uiterlijk.
Onderaan de pagina staan de bekende social media iconen, maar deze verwijzen naar een niet bestaande pagina. Deze zijn dus puur bedoeld om een goede eerste indruk te geven.

Maar, dan sta je dus toch maar in een register, vindbaar op internet. Toch nog een beetje waar voor je geld. Of toch niet? Deze website kan ook beschouwd worden als een soort schandpaal. Deze ondernemers hebben dus een spookfactuur betaald. Je zal er als administratiekantoor maar tussen staan…
Ik heb enkele bedrijven opgezocht via Google en deze bedrijven bestaan echt. Zij worden genoemd met hun bedrijfsnaam en vestigingsadres, verder staan er twee social media linken naar een algemene pagina van Twitter en Facebook en bij geen enkel bedrijf wordt de website getoond. Ook hier valt niet veel eer aan te behalen.

Hoe herken je een spookfactuur?

Onderstaande checklist geeft de mogelijkheid om in 3 stappen te kunnen constateren of je met een spookfactuur te maken hebt. Dit kost slechts een paar seconden van jouw tijd, en kan voorkomen dat je onnodig geld uitgeeft.

  • De factuur komt van een onbekend bedrijf;
  • Het woord ‘factuur’ komt meestal niet voor;
  • In de kleine letters wordt aangegeven dat dit een aanbieding of offerte betreft.

Waar moet je vooral niet naar kijken om te controleren of het onbekende bedrijf te vertrouwen is;

  • Het KvK nummer vermeld op de spookfactuur -> inschrijven bij de Kamer van Koophandel kan iedereen, het zegt niets over de betrouwbaarheid van het bedrijf;
  • Het BTW nummer vermeld op de spookfactuur -> dit betekend alleen dat ze btw afdragen over de gemaakte omzet, het zegt niets over de betrouwbaarheid van het bedrijf;
  • De website van het onbekende bedrijf -> het kan er nog zo mooi uitzien, maar ook dit zegt niets over de betrouwbaarheid van het bedrijf (zie ook ‘Krijg je ook waar voor je geld?’).

Twijfel je of je een spookfactuur ontvangen hebt? Mail deze naar angeline@aesh.nl en ik zal deze kosteloos voor je controleren.

Wat moet je doen met een spookfactuur?

Niet betalen natuurlijk!
Maar dat is inmiddels wel duidelijk. Je kunt nog meer doen.
Je kunt de spookfactuur melden bij Steunpunt Acquisitiefraude door middel van het formulier op de webpagina fraude-melden. Steunpunt Acquisitiefraude (ook bekend onder de naam Fraudehelpdesk) is het landelijk meldpunt voor acquisitie(advertentie)fraude. Indien gewenst kunt je ook om juridisch advies vragen.
Met dit formulier kun je toestemming geven aan het steunpunt om jouw melding te gebruiken voor een eventuele aangifte door SafeCin (Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland).
Op de website van het steunpunt vind je ook een overzicht van spookfacturen.

Ik heb de ontvangen spookfacturen gemeld bij het steunpunt onder het motto ‘elke stem telt’. Het koste mij nog geen 5 minuten van mijn tijd en ik hoop dat met genoeg meldingen deze bedrijven kunnen worden aangeklaagd en gestopt.

Like it? Share it...

BewarenBewaren

One Comment on “Heb jij je duur laten misleiden?”

  1. Wat ik merk bij veel klanten is dat de spookfacturen zo geformuleerd zijn dat het lijkt alsof er al een betalingsachterstand is waardoor er haast wordt gezet op de betaling. Mijn tip: let dus goed op dat het een echte factuur is en betaal nooit iets overhaast! Het kan namelijk een dure fout worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.