Belastingvoordeel door kosten

Angeline EversInkomstenbelastingLeave a Comment

Like it? Share it...

vraagteken_belastingvoordeel

Ik kreeg de volgende vraag;

Ik heb een eenmanszaak en ik heb een nieuwe laptop nodig. Ik overweeg de iets duurdere versie te nemen, want ik kan naast het terugvorderen van de btw ook de aanschaf als kosten aftrekken van de winst. Maar hoe weet ik nu welk belastingvoordeel ik daarmee behaal?

Het antwoord is vrij eenvoudig, maar je hebt er wel enkele administratieve gegevens voor nodig. Ik zal het uitleggen aan de hand van een simpel rekenvoorbeeld*.

Welke laptop neemt Frank?

Zelfstandig ondernemer Frank is adviseur van beroep en heeft met regelmaat zijn laptop nodig om zijn beroep te kunnen uitoefenen. De aanschaf van de laptop heeft dus een zakelijk karakter en is geheel aftrekbaar.
Frank twijfelt of hij de laptop van € 250,- of € 400,- (excl. btw) zal aanschaffen. Wij gaan hem helpen beslissen.

 • De gemiddelde omzet van Frank is € 35.000,- per jaar;
 • De gemiddelde waarde aan inkoopkosten van Frank is € 3.500,- per jaar;
 • De gemiddelde waarde aan overige kosten van Frank is € 4.500,- per jaar.

Frank heeft een eenmanszaak, dus over zijn winst zal hij inkomstenbelasting moeten betalen. Frank heeft recht op enkele standaard aftrekposten, namelijk de ondernemersaftrek en de mkb-winstvrijstelling, waardoor de winst verlaagd wordt vóórdat er inkomstenbelasting over wordt berekend.

 • Reken de winst uit door de kosten van de omzet af te halen;
  € 35.000 – (€ 3.500 + € 4.500) = € 27.000,-
 • De ondernemersaftrek bestaat bij Frank uit de zelfstandigenaftrek met een bedrag van € 7.280,-. Trek van de winst eerst de ondernemersaftrek af;
  € 27.000 – € 7.280= € 19.720,-
 • Daarna bereken je de mkb-winstvrijstelling van 14% en trek je deze af van de winst na ondernemersaftrek.
  € 19.720 – 14% = € 16.959

We hebben nu de belastbare winst uitgerekend. Via het overzicht van tarieven en schijven kunnen we zien welk percentage belasting daarover betaald moet worden. In dit voorbeeld van Frank valt zijn belastbare winst in de eerste schijf van 36,5%.

 • Reken de inkomstenbelasting uit;
  € 16.959 * 36,5% = € 6.190,-
 • Maak de berekening nu opnieuw, maar neem nu de laptop van € 250,- mee in de kosten;
  (verkort) € €19.720 – € 250 = € 19.470,-
  € 19.470 – 14% = € 16.744,-
  € 16.744 * 36,5% = € 6.111,- (te betalen inkomstenbelasting)
 • Doe dit ook voor de laptop van € 400,-.
  € 6.064,- (te betalen inkomstenbelasting)

groene-3d-ja-tekst-met-uitroepteken-belastingvoordeelZoals je kunt zien levert de laptop van € 250,- een besparing op van € 79,- aan inkomstenbelasting.
De laptop van € 400,- levert een besparing op van € 126,-.
Naar verwachting mag je er dus vanuit gaan dat het verschil van € 150,- in aanschafprijs door het belastingvoordeel vermindert wordt naar (afgerond) € 100,- verschil. Voor Frank zou dit een rede kunnen zijn om toch de duurdere laptop te kopen.

Belastingvoordeel

Bovenstaand rekenvoorbeeld geeft een duidelijk inzicht in het belastingvoordeel dat behaald kan worden door kosten te maken binnen de onderneming. In het geval van Frank bleef ik bewust in de eerste belastingschijf met de berekening. Stel je eens voor dat jouw belastbare winst hoog genoeg is dat het deels belast is met het 42% tarief. De keuze tot een aanschaf of investering zou dan zomaar heel aantrekkelijk kunnen zijn. Het is dan zeker de moeite waard om te berekenen.

Zelf uitrekenen

Dit voorbeeld is bewust simpel opgezet, maar is eigenlijk niet helemaal compleet. Ik heb bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de inkomensafhankelijke bijdrage ZVW. Om een nog beter beeld te krijgen verwijs ik je graag door naar een pagina van ikwordzzper.nl; netto inkomen calculator.
Hier wordt de berekening automatisch voor je uitgevoerd en zie je direct het belastingvoordeel.check_mark_belastingvoordeel
*Het rekenvoorbeeld is bewust simpel opgezet om zo de achterliggende theorie begrijpelijk te houden. Ik ben uitgegaan van cijfers van 2015 en hou in het voorbeeld geen rekening met bijzondere afwijkingen. Ik hou ook geen rekening met andere aftrekposten zoals hypotheekrenteaftrek en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook ga ik in deze berekening ervanuit dat hij geen andere inkomsten heeft behalve inkomsten uit winst uit onderneming.

 

Lees ook “Het toevoegen van categorieën in Moneybird gaat nu nog makkelijker!

Like it? Share it...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.