Zo zet je een btw aangifte in Moneybird

Angeline EversBTW, Inkomend, Moneybird tutorial11 Comments

Like it? Share it…

In deze video ga ik je laten zien hoe je een aangifte van de btw in Moneybird kunt verwerken

Je zult je misschien afvragen waarom ik dat doe, maar dat zal snel duidelijk worden.

Nadat je de aangifte btw hebt ingediend bij de belastingdienst, heb je de mogelijkheid om een pdf te downloaden van de aangifte. Dat bestand ga je nu verwerken in Moneybird. Omdat ik met een demo werk, zal ik het rapport van de aangifte btw gebruiken.

Æ De video is te vinden aan het einde van dit artikel.

Ga naar inkomend en klik daar op toevoegen. Kies nu voor het derde tabblad ‘memoriaal’. Selecteer de pdf van de btw aangifte of sleep deze in het veld. Zodra het bestand geladen is, kun je de memoriaal boeking gaan verwerken door de bedragen van de aangifte over te nemen.

Geef als kenmerk een duidelijke omschrijving voor jezelf op, zodat je ook later deze boeking makkelijk kunt terugvinden.
Als datum geef je de laatste dag van de periode op. In dit geval is dat dus 31 maart 2017.

Nu ga je de bedragen overnemen. Het gaat alleen om de btw, dus met de omzet hoef je niets te doen.
Begin bovenaan;
De af te dragen btw hoog bedraagt €1136. Oftewel, je hebt een schuld op de balans staan aan de belastingdienst van €1136.

Selecteer de categorie ‘te betalen btw’. Sla het veld ‘contact’ over en geef het te betalen bedrag aan btw op.
En dan komt het lastige; zet je dit bedrag debet of credit neer?
Het juiste antwoord is debet.

Boek ook de andere bedragen op de juiste categorie. Heb je te maken met btw die verlegd is naar jou bij 4a. of 4b., boek deze bedragen dan ook op ‘te betalen btw’. Via de voorbelasting is deze btw weer teruggevorderd.

De voorbelasting boek je uiteraard credit, aangezien je hiermee juist een vordering op de balans hebt staan.

Tot slot moet ook deze memoriaal boeking in evenwicht zijn, net als bij een balans. Het bedrag wat je betaald hebt aan (of terugkrijgt van) de belastingdienst komt op de categorie ‘betaalde en/of ontvangen btw’.

Als je bedragen goed hebt verwerkt, zou je precies op dat bedrag moeten uitkomen wat je hebt betaald of terug hebt gevraagd.
Klik nu op toevoegen om de boeking op te slaan.

Via rapporten ga ik naar de balans. Daar zie je dat de te betalen btw en de te vorderen btw op een paar centen na zijn ‘leeg geboekt’, zoals dat ook wel heet. Die paar cent die nu overgebleven zijn, is de winst die je maakt op het afronden in jouw voordeel.

Je ziet dat de btw nu is gesaldeerd naar 1 bedrag op de categorie betaalde en/of ontvangen btw. Zodra je via de bank de transactie van de aangifte binnenkrijgt, kun je deze rechtstreeks koppelen aan deze categorie en dan is de schuld (of vordering) voldaan.

Ik open de categorie ‘te betalen btw’ om je meer beeld te geven van het debet/credit verhaal. Omdat we een categorie openen aan de credit zijde, toont Moneybird deze bedragen zonder min-teken ervoor. De bedragen die debet geboekt zijn op deze categorie, hebben wel een min-teken.
Zie je hoe de af te dragen btw als het waren wordt opgeheven door de memoriaal boeking?

De centen van de afronding moeten nu nog in de kosten worden verwerkt. Je gaat deze btw namelijk verder niet meer afdragen, dus deze horen niet als schuld op de balans.
De verwerking hiervan kan in dezelfde memoriaal boeking als waar de btw aangifte is geboekt. Om het in evenwicht te krijgen gebruik je de post ‘algemene kosten’, of een andere algemene kostenpost.

Op de balans is nu alleen nog het bedrag te zien wat nog gekoppeld moet worden via de bank.

Nu je dit gezien hebt, kun je je misschien al beter voorstellen waarom ik dit doe. Door een balans als het ware schoon te houden, zal het ook altijd opvallen als er verschillen ontstaan in de aangifte via rapporten en wat er op de balans staat. Komt daar een verschil uit, dan is er mogelijk nog een bon of factuur verlaat ingevoerd die niet meegegaan is in de aangifte. Of misschien heb je per ongeluk een getal niet goed overgenomen in de btw aangifte.

In alle gevallen is dit bij de eerst volgende aangifte weer op te lossen, mits dit verschil niet meer dan €1000 bedraagt.

Lees ook “Een eten en drinken BTWeetje” of bestel een Moneybird video tutorial op maat.

Like it? Share it…

11 Comments on “Zo zet je een btw aangifte in Moneybird”

 1. Dank voor de tips!

  Hoe doe je dit dan wanneer je de KOR toepast? Deze staat er dan namelijk twee keer in óf de balans op de memoriaal klopt niet óf je moet het tegelijk doen: de KOR toepassen in de belastingdienst zónder dat het getoond wordt op het btw rapport in Moneybird (voor het gemakkelijk overnemen) en dan op de memoriaal die jij beschrijft boeken. Dit is jammer want dan moet je weer iets aparts onthouden als je lekker de cijfertjes over wilt nemen (waar je een boekhoudprogramma voor hebt).

  Mis ik iets? Is er een betere manier om dit te doen? Dank!

 2. Bedankt voor dit artikel! Veel aan gehad.

  In het eerste jaar had ik nog geen zakelijke rekening en heb ik de btw op mijn privé rekening ontvangen. Ik kan deze privé transacties niet inboeken in Moneybird. Heb je een tip over hoe ik er toch voor kan zorgen dat ik de btw als “ontvangen” in de balans kan verwerken?

  Want eigenlijk zou het bedrag er aan de debetzijde bij de btw af moeten en credit bij de privé onttrekkingen erbij moeten komen te staan toch?

  Alvast vriendelijk bedankt!

  1. Dag Esther, dankjewel voor je warme feedback! Je zit in de goede richting en daar gebruik je het memoriaal voor (toevoegen in het scherm Inkomend). Door credit het ontvangen bedrag aan de categorie Betaalde en/of ontvangen btw te koppelen, wordt het debet minder. In de volgende regel koppel je het bedrag debet aan de categorie Onttrekkingen. Succes!

 3. hallo angeline,
  dank voor het duidelijke filmpje echter nog een vraag . door wat aanpassingen in mijn administratie (na aangiften) zie ik dat ik iets teveel belasting heb betaald het het 1e kw.. Hoe kan ik dat het beste verwerken.

  1. Dag Petra, deze btw kan in het volgende kwartaal opgeteld worden bij de aangifte. Voorbeeld: je hebt €10 extra voorbelasting om terug te vragen in het 1e kwartaal. Het bedrag aan voorbelasting in het 2e kwartaal is €250. Dan mag je €260 terugvragen in de aangifte van het 2e kwartaal (namelijk: €10 + €250).
   Dit soort correcties mogen bij de eerstvolgende aangifte meegenomen worden wanneer het verschil aan btw niet hoger is dan €1.000 en het niet onder invloed is van de KOR.

 4. Hoe kan je in een memoriaal een btw hoog hanteren, die in aangifte vak 1a moet komen.
  Als ik een tarief wil toevoegen is deze lichtgrijs.

  1. Je kunt bij het memoriaal alleen kiezen voor de btw-tarieven Privé-gebruik en Kleineondernemersregeling (ivm de oude KOR). Andere tarieven kun je niet gebruiken binnen het memoriaal. Btw op verkoop- en inkoopfacturen kies je bij het verwerken van deze facturen via het scherm Facturen en Inkomend.

 5. handig filmpje, maar ik mis de laatste stap: het verwerken van de betaling, danwel ontvangst terug van de BTW. Ik moet daarvoor een memoriaalboeking maken, maar hoor graag wat de precieze categorieen en debet/credit posten zijn bij resp. betalen van BTW en teruggaaf van BTW. Een en ander wordt betaald/ontvangen uit onttrekkingen. Ik heb geen bankrekeningnummer bij Moneybird liggen.

  bedankt alvast,

  Joost

  1. Dag Joost. Door de aangifte via het memoriaal te verwerken komt er een schuld (of vordering) op de balans te staan gekoppeld aan de categorie Betaalde en/of ontvangen btw. Doorgaans wordt de btw-aangifte betaald (of ontvangen) via de zakelijke rekening. Door deze afschrijving (of bijschrijving) ook te koppelen aan de categorie Betaalde en/of ontvangen btw los je de schuld af (of wordt de vordering ingelost). In jouw geval gaat dat iets anders, maar komt wel op hetzelfde neer. Via een tweede memoriaal, met de bijbehorende betaaldatum, los je de schuld af door debet het betaalde btw-bedrag in te vullen. Credit vul je hetzelfde bedrag in, maar dan met de categorie stortingen [naam]. Of wanneer het om een vordering gaat: btw-bedrag credit en debet hetzelfde bedrag gekoppeld aan Onttrekkingen [naam].

 6. Hi Angeline, bedankt voor de duidelijke video.

  M.b.t. de verwerking van de bedragen 0,76 en 0,46, dat je vanaf 6:45 laat zien: waarom staat het te vorderen bedrag (0,46) hier niet aan de credit kant? Het te vorderen bedrag daarboven (3,00) staat daar wel.

  Als ik beide bedragen, net zoals in je video, aan de debet kant zet en ik maak een regel “Algemene kosten” voor het totaal van beide bedragen, dan verdwijnen de nog te betalen/ontvangen bedragen idd op de balans. Dus het zal ongetwijfeld kloppen en goed gaan. Maar wil ook graag begrijpen wat er waarom gebeurt, vandaar mijn vraag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.