Een verlegd BTWeetje

Angeline EversBTW, Inkomend, Moneybird blog11 Comments

btw_verlegd_Moneybird

Like it? Share it…

Ha Angeline. Enkele inkoopfacturen die ik krijg zijn met BTW verlegd. Hoe boek ik dat in? De inkoopfactuur komt uit Ierland.

Btw verlegd, een onderwerp wat veel vragen oplevert.

In dit artikel ga ik wat dieper in op de theorie achter btw verlegd bij inkomende facturen van buitenlandse leveranciers.

Wat is btw verlegd?
Wanneer een aankoop – die is gedaan in het buitenland door een ondernemer – in Nederland is belast, betekent dit dat de leverancier geen btw in rekening brengt. De verplichting om btw af te dragen over de producten of diensten komt dan bij de afnemer te liggen. Of te wel; de afdracht van btw wordt verlegd van de leverancier naar de afnemer.

Wanneer btw verlegd?
Om erachter te komen of een aankoop binnen de EU in Nederland is belast, kun je de volgende tool van de belastingdienst gebruiken:Β Intracommunautaire verwervingen.
Ook kun je zonder de tool vaak aan de factuur zien of de btw naar Nederland is verlegd. Daar ga ik verderop dieper op in.

Hoe doe je aangifte van verlegde btw?
In de toelichting bij de aangifte omzetbelasting voor binnenlandse ondernemersΒ vind je het hoofdstuk ‘Prestaties vanuit het buitenland aan u geleverd‘.

Dit hoofdstuk is verdeeld in:
4a. Leveringen/diensten uit landen buiten de EU
en
4b. Leveringen/diensten uit landen binnen de EU

(Let op: Er wordt hier dus geen verschil gemaakt tussen leveringen van producten of diensten. Verstuur je verkoopfacturen naar het buitenland, dan zit daar wel een verschil tussen.)

Bepaal eerst waar de leverancier gevestigd is. Op de website van de Rijksoverheid kun je controleren of het land binnen de EU valt.Β In dit voorbeeld gaan we in op de vraag over een factuur uit Ierland. Het betreft hier leveringen/diensten uit landen binnen de EU, dus 4b.

Bij 4b staat in de toelichting de volgende omschrijving:
* U hebt goederen gekocht van ondernemers uit andere EU-landen en die goederen zijn naar Nederland vervoerd.
Dit heet een intracommunautaire verwerving. U moet dan in Nederland btw aangeven. Uw leverancier heeft geen
buitenlandse btw in rekening gebracht.
* U hebt diensten afgenomen van een ondernemer uit een ander EU-land, die de btw naar u heeft verlegd. U moet danΒ in Nederland btw aangeven.

In het kort: Er zijn producten of diensten geleverd aan Nederland door een bedrijf gevestigd in een land binnen de EU.

Dan volgt de uitleg met wat je moet doen:
* Vul in de linkerkolom de aankoopprijs in van de goederen en diensten die van binnen de EU aan u zijn geleverd. In de rechterkolom vult u de btw in. U hoeft deze bedragen niet te splitsen naar de verschillende btw-tarieven. De btw kunt u onder bepaalde voorwaarden (zie de toelichting bij vraag 5b) als voorbelasting aftrekken bij vraag 5b. Per saldo betaalt u dan geen btw. Toch moet u vraag 4b en 5b volledig invullen.

Bij het gebruik van het juiste btw tarief in Moneybird, gaat dit vanzelf goed. De aandacht gaat daarom dus vooral uit naar het kiezen van het btw tarief.

Btw tarief Moneybird
In Moneybird vind je verschillende btw tarieven. Een makkelijk te maken fout is om nu te kiezen voor het tarief ‘Btw verlegd 21%’ of ‘Btw verlegd 6%’. Als je goed kijkt, zie je dat hier de velden 2a en 5b worden gebruikt in het btw-rapport. En zoals juist is gebleken, moeten we de velden 4b en 5b hebben. Ook daar staan tarieven voor klaar in Moneybird.

BTW_verlegd_tarieven_Moneybird

Voor een factuur uit Ierland waarbij de btw is verlegd naar Nederland kies je dus voor het tarief ‘Binnen EU 21%’ of ‘Binnen EU 6%’. De keuze tussen 21% en 6% btw hangt van het soort product af. Je kunt hier aanhouden wat wij in Nederland zouden gebruiken. Door te kiezen voor dit btw tarief worden de velden in het btw rapport automatisch gevuld. Zie hier het voorbeeld btw rapport bij een factuur van €200,-.

BTW_verlegd_Moneybird_voorbeeld


Uitzonderingen

Het kan zijn dat een factuur niet voldoet aan de eisen om btw te kunnen verleggen. Dit moet er op een factuur vermeld staan:
* de btw-identificatienummers van de leverancier en de afnemer
* tekst waaruit blijkt dat de btw is verlegdΒ (Let op: dit kan in een andere taal zijn.)
Staan deze gegevens niet (duidelijk) vermeld op de factuur, dan is het vaak beter om te kiezen voor het tarief ‘geen btw’. Het is aan te raden om even te overleggen met jouw adviseur.

Voorbeelden
Hieronder heb ik enkele facturen als voorbeeld met daarbij vermeld wanneer de btw is verlegd en wanneer niet.

  • Adobe Ierland
    • de btw-nummers van zowel Adobe als de ondernemer staan vermeld
    • de teksten op de factuur geven duidelijk aan dat de btw is verlegd
    • er wordt geen btw berekend

Hier maak je gebruik van het tarief ‘Binnen EU 21%’.

Adobe_voorbeeld_btw_verlegd_Moneybird

 

 

  • Google Ierland
    • de btw-nummers van zowel Google als de ondernemer staan vermeld
    • de teksten op de factuur geven duidelijk aan dat de btw is verlegd
    • er wordt geen btw berekend

Hier maak je gebruik van het tarief ‘Binnen EU 21%’.

Google_voorbeeld_btw_verlegd_Moneybird

 

 

  • Google Ierland
    • alleen het btw-nummer van Google staat vermeld
    • er is geen tekst op de factuur die aangeeft dat de btw is verlegd
    • er wordt 21% btw berekend

Hier maak je gebruik van het tarief ‘21% btw’.

Deze factuur zorgt voor verwarring. Het bedrijf is gevestigd in Ierland en toch wordt er 21% btw in rekening gebracht.
Het antwoord vind je in het btw-nummer van Google. Dit is namelijk een Nederlands btw-nummer. Google gedraagt zich hier dus als Nederlandse leverancier en zo verwerk je het ook in Moneybird.

Google_voorbeeld_moss_btw_Moneybird

 

Lees ook “Een buitenlands BTWeetje

Like it? Share it…

11 Comments on “Een verlegd BTWeetje”

  1. Wat super dat je zulke handige blogs schrijft Angeline! Echte life savers.
    Ik ga snel zoeken of ik iets over btw & Eventbrite kan vinden, want ik heb er waarschijnlijk een potje van gemaakt!
    Dankjewel!!

  2. Heel mooi uiteengezet!

    Nu heb ik nog een factuur die niet bij de opties staat:

    Spotify
    Zweeds BTW nummer
    wel 21% in rekening gebracht

    Kan ik deze verwerken bij mijn Nederlandse facturen?

  3. Heel erg nuttig deze info!
    Ik gebruik momenteel Canva voor zakelijke doeleinden en betaal 11,99 per maand (via mijn telefoonrekening).
    Ik kan echter nergens vinden hoe ik aan een factuur kom van deze aankopen.
    Iemand het antwoord? πŸ™‚ Alvast hartelijk dank!

    1. Dag Chiara, dankjewel voor je fijne feedback! Canva is een geval apart. Ik heb contact gehad met Canva over het verleggen van de btw en hier een bijzonder onduidelijk antwoord op teruggekregen. Samengevat ziet het ernaar uit dat ze de btw niet verleggen, ongeacht of je een ondernemer bent of een particulier. Betreft de factuur: ik begrijp nog niet helemaal wat je bedoelt met dat je betaalt via de telefoonrekening. Bedoel je misschien via de App Store of Google Play store? Want in dat geval zou je daar een mail van moeten hebben ontvangen met genoeg informatie over de manier van factureren en de btw. Kijk anders even bij Canva zelf -> tandwiel -> accountinstellingen -> Facturering. Misschien dat je daar de nodige info kan vinden.

  4. Hoi, Hebben jullie inmiddels meer inzicht in Canva? Ik heb wel een factuur, erboven staat ook BTW factuur.
    Maar er staat slechts 1 bedrag van 11.99. Niks over mijn btw nummer, hun VAT nummer etc.
    Hoe zou je die inboeken voor de BTW, Angeline?

    1. Dag NCA, Canva heeft onlangs haar facturen aangepast (eind 2020). Eerder was er geen enkele duidelijkheid over de btw, zelfs niet na het indienen van een support verzoek. Inmiddels tonen ze btw op de factuur en het tarief is 21%.
      Ik ben gaan speuren en ben op een website terecht gekomen waar Canva met een NL btw-nummer vermeld staat. Ik heb dit nummer gecontroleerd in de VIES en dit nummer blijkt te kloppen. Of Canva inderdaad onder dit NL btw-nummer de facturen uitstuurt weet ik niet zeker, omdat Canva hier niets over vermeld op de facturen. Naar mijn idee is de btw die nu vermeld staat op de facturen Nederlandse btw en kun je het btw-tarief ‘21%’ gebruiken. Dit wel op eigen risico, want zoals gezegd: de informatie op de factuur is te minimaal om zekerheid te kunnen geven.

    1. Dag Dennis, er zijn nogal wat discussies over facturen waarbij verkeerde informatie op de factuur staat. Wanneer een bedrijf buiten de EU levert aan een particulier, gebruiken ze daarvoor een EU btw-nummer. Op die manier kunnen ze de btw binnen de EU regelen. Als jij als ondernemer een factuur ontvangt met zo’n EU btw-nummer is dat dus eigenlijk fout en ontstaat de vraag: hoe heeft dit bedrijf de btw aangifte geregeld en met welk btw-nummer? Binnen of buiten de EU? Zo ontstaat de vervolgvraag: ga je door op de fout die dat bedrijf maakt of verwerk je het zoals het eigenlijk had gemoeten, maar wat dan niet overeenkomt met de factuur? Dezelfde vraag ontstaat wanneer er een factuur wordt gestuurd vanuit het buitenland met 21% Nederlandse btw verwerkt (wederom een factuur gericht aan een particulier). Eigenlijk had dit btw-bedrag verlegd moeten worden, want je bent geen particulier, dus wat doe je dan? De meningen hierover zijn verdeeld. Het beste is nog om een nieuwe factuur vragen, maar dat is niet altijd mogelijk of je krijgt geen/weinig reactie. Ik geef altijd het advies om in ieder geval consequent te zijn met de keuzes die je hierin maakt: of alles zoals het op factuur aangeleverd wordt, of alles zoals het had gemoeten.

  5. Dank je Angeline, het is zo wat duidelijker. Toch bijzonder dat veel bedrijven dit niet goed toepassen, zelfs ook de wat meer gerenommeerde bedrijven. Zoals Dropbox, waarover ik vandaag ook een vraag stelde in de Facebook groep en wat hiermee samenhangt zie ik nu.

    Bedankt voor je goede hulp en uitleg bij deze en allerlei andere vragen. Voor mij als nieuwe Moneybird gebruiker echt enorm waardevol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.