Zo zet je de kleineondernemersregeling in Moneybird

Angeline EversBTW, Moneybird tutorialLeave a Comment

Like it? Share it…

In deze video tutorial laat ik zien hoe je de kleineondernemersregeling (oftewel: de KOR) in Moneybird verwerkt. En, ik deel vooraf een voorbeeld van de berekening.

Ik begin met een stukje basiskennis, kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de website van de Belastingdienst.
Als je als ondernemer weinig btw betaald aan de belastingdienst, heb je recht op een gedeeltelijke vermindering (meer dan €1.345 en minder dan €1.883) of zelfs een gehele vermindering (€0 t/m €1.345).
De hoeveelheid van de gedeeltelijke vermindering is 2,5 x (€ 1.883 – (btw-bedrag van vraag 5a van de aangifte – voorbelasting van vraag 5b van de aangifte)).

Æ De video is te vinden aan het einde van dit artikel.

Ik laat met een voorbeeld de berekening zien:
cumulatief, dus over het gehele jaar, hoef ik maar €1.503 te betalen aan btw.
€1.883 – €1.503 = €380
€380 *2,5 = €950
De vermindering, wat je dus minder hoeft te betalen aan btw in dat jaar, is €950.
Je weet aan het einde van het jaar pas zeker of en hoeveel vermindering je krijgt, maar je kunt gedurende het jaar ook al de KOR toepassen. Als het aan het einde van het jaar cumulatief maar klopt.

Ik ga ervan uit dat je mijn video hebt gezien ‘Zo zet je een btw aangifte in Moneybird‘. Vanaf daar ga ik verder met een fictieve kwartaal aangifte.
Ik ben in het scherm Inkomend en heb gekozen voor het Memoriaal. Ik heb de aangifte overgenomen en gekoppeld aan de juiste categorieën, en ik houd het bedrag over wat je aan btw moet betalen. Omdat ik inschat dat ik dit jaar minder dan €1.345 aan btw ga betalen, heb ik de KOR toegepast bij deze btw aangifte. Het bedrag koppel ik daarom niet aan Betaalde en/of ontvangen btw, maar aan de categorie Btw kwijtschelding kleine ondernemersregeling (KOR). Deze categorie vind je in de set Veelgebruikte categorieën.
De boeking is in evenwicht en ik sla deze op. Hierna verwerk je nog eventuele afrondingsverschillen.

Op de balans zie je het bedrag op de bewuste categorie. Je kunt het daar laten staan tot het einde van het jaar, zodat je goed in de gaten kunt houden wat je totaal verminderd hebt. Aan het einde van het jaar maak je dan nog een extra memoriaal.
Ik koppel de totale vermindering die op de balans staat debet aan de categorie Btw kwijtschelding kleine ondernemersregeling (KOR). Ik kies hierbij extra voor het btw tarief Kleineondernemersregeling, en ik vertel je zo waarom ik dat doe. Hierna koppel ik hetzelfde bedrag credit aan de categorie Overige opbrengsten. Het is goed mogelijk dat jouw adviseur er liever een aparte categorie voor aanmaakt. Hierna sla ik de boeking op.

Je hebt hiermee het bedrag overgezet van de balans naar de resultatenrekening. In het btw rapport is de KOR nu ook zichtbaar, doordat je het btw-tarief Kleineondernemersregeling hebt gebruikt.

Lees ook “Zo zet je een btw aangifte in Moneybird” of bestel een Moneybird video tutorial op maat.

Like it? Share it…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.