Jaarafsluiting in Moneybird

Angeline EversInkomend, Inkomstenbelasting, Moneybird tutorial2 Comments

Like it? Share it…

De jaarafsluiting is geen ingewikkelde handeling, maar je moet wel bedacht zijn op de stappen ervóór. Hieronder benoem ik de 3 stappen die je zet voordat je start met de jaarafsluiting.

Æ De video is te vinden aan het einde van dit artikel.

1. Verwerk de gehele administratie.
Moneybird is een compleet boekhoudpakket waarin je de gehele zakelijke administratie kunt bijhouden, zodat het geschikt is voor het indienen van de jaarlijkse belastingaangifte. Ook als je de jaaraangifte uitbesteed aan een boekhouder of accountant, is het belangrijk om de gehele administratie in Moneybird te hebben verwerkt.
Staan er nog taken open of gebruik je slechts een deel van het pakket, dan moet de boekhouder extra tijd besteden aan het in elkaar puzzelen van het geheel. Dat kan onnodig hoge kosten met zich meebrengen die elk jaar weer opnieuw betaald moeten worden. Verwerk je de administratie zelf, of laat je dit doen door bijvoorbeeld een VA, dan bespaar je jezelf deze uitgave.

2. Zorg voor een periodieke controle.
Traditioneel gaat het om een jaarcontrole uitgevoerd door een boekhouder of accountant. Maar je kunt ook zelf gedurende het jaar de boekhouding controleren, zodat er minder tijd nodig is voor een controle bij het afsluiten van het jaar. Controleer je elke maand of kwartaal de administratie, dan kun je veel eerder en gerichter reageren op bijzonderheden.
Maak gebruik van de gratis Moneybird Challenge, zodat je precies weet wat je allemaal kunt controleren in de administratie.

3. Controleer of de jaaraangifte aansluit bij Moneybird.
Zodra de jaaraangifte is ingediend – zeker wanneer dit is uitbesteed – is het verstandig om nog even te controleren of deze cijfers aansluiten bij wat er in Moneybird staat. Door de winst uit onderneming te vergelijken met het resultaat van het boekjaar, kun je snel zien of er nog zaken zijn veranderd. Neem ook de balans goed door, want deze cijfers hebben invloed op het vervolg in het nieuwe boekjaar. Mochten er cijfers aangepast zijn, vraag dan aan de boekhouder wat er is veranderd en waarom. Dit kan dan aangepast worden in Moneybird en je leert meteen hoe je dit in de toekomst zelf kan voorbereiden.

Ga naar het scherm Inkomend in Moneybird. Klik op Toevoegen en selecteer het type Memoriaal. Het kenmerk is ‘Jaarafsluiting [boekjaar]’ of een andere omschrijving die voor jou duidelijk is. De datum is de laatste dag van het boekjaar. Er ontstaat nu een extra mogelijkheid met omschrijving ‘Deze memoriaalpost is een jaarafsluiting’. Dit vink je aan en hierna klik je op Regels aanvullen.

Alle regels worden nu automatisch gevuld met categorieën en bedragen. Alleen bij de laatste regel moet nog een categorie geselecteerd worden. Deze laatste regel is het resultaat van het boekjaar.

Bij een eenmanszaak en VOF kies je voor Privé [jouw naam] (kapitaal). Bij een VOF kan het resultaat volgens het contract verdeeld worden per regel.
Gaat het om een BV, dan kies je voor Overige reserves of een andere verdeling van het resultaat. Dit kun je bespreken met je boekhouder of accountant.

Het memoriaal kan nu opgeslagen worden. Op de balans is het resultaat van het openstaande boekjaar leeg, want deze hebben we net verplaatst naar jouw Eigen vermogen (in het geval van een eenmanszaak). Controleer als laatste of het Eigen vermogen nu gelijk is aan het Eigen vermogen in de jaaraangifte. Wanneer je de jaarafsluiting goed hebt voorbereid, zal hier geen verschil in zitten.

 

Lees ook “Hoe (memoriaal)” of bestel een Moneybird video tutorial op maat.

Like it? Share it…

2 Comments on “Jaarafsluiting in Moneybird”

  1. Hi, dank voor de heldere uitleg over de jaarafsluiting.
    Wat ik mij afvraag, de cijfers die op de balans staan tellen wel door?
    Of moet ik de verschillende balansposten handmatig op 0 zetten per 1-1-2020?

    Gr Joey

    1. Hi Joey, de balans begint vanaf de start van je bedrijf en ontwikkelt met je mee. De balans stopt pas weer als jouw bedrijf stopt. Denk maar aan de bankrekening: deze start op het moment dat je er geld op stort en het saldo zal altijd doorlopen, totdat je de rekening afsluit. Soms is een saldo positief, soms negatief en soms misschien zelfs wel even €0. Maar het eindsaldo op 31-12 is altijd gelijk aan het beginsaldo op 01-01. Met de balans is dat precies hetzelfde, dus het antwoord op jouw vraag is: ja, de cijfers tellen door en nee, je zet niet alles op €0.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.