Omzet via Inkomend in Moneybird

Angeline EversBTW, Facturen, Inkomend, Moneybird tutorial1 Comment

Like it? Share it…

Omzet wordt doorgaans via een verkoopfactuur in Moneybird verwerkt, zodat de inkomsten zichtbaar zijn in de resultatenrekening en de btw in het btw-rapport. Maar er is nog een manier om omzet in Moneybird te verwerken. In deze video ga ik die andere manier laten zien en gebruik ik hierbij een iZettle-rapport als voorbeeld.

Æ De video is te vinden aan het einde van dit artikel.

Ga naar het scherm Inkomend en voeg een inkoopfactuur toe. In dit voorbeeld gebruik ik het contact iZettle en als factuurnummer gebruik ik de periode waarover het rapport gaat. De datum is de laatste dag van de bewuste periode.

Er is €100 ontvangen belast met het hoge btw-tarief van 21%. Daarnaast zijn er kosten in rekening gebracht voor het gebruik van iZettle. Deze kosten zijn niet belast met Nederlandse btw en daarom moeten deze kosten apart verwerkt worden. -> lees de rectificatie onderaan dit bericht.

De categorieën die ik kan kiezen zijn kostencategorieën, maar er is een trucje om dit om te zetten naar omzetcategroieën. Zet een minnetje voor de €100 aan omzet en dan verschijnt er een extra optie in beeld. De omschrijving is: Deze creditfactuur bevat inkomsten die onder omzet vallen. Vink deze optie aan en hierna kun je wél omzetcategorieën kiezen.

Door deze mogelijkheid te gebruiken hoef je je geen zorgen te maken over opvolgende factuurnummers- en data, terwijl de omzet wel netjes in de resultatenrekening als inkomsten zichtbaar is, net zoals de btw in het btw-rapport.

Let op! Je kunt deze optie alleen gebruiken als je geen verkoopfactuur hoeft te versturen naar de opdrachtgever. Lees meer over de uitzonderingen voor het versturen van verkoopfacturen op de website van de belastingdienst.

Rectificatie
In mijn video ‘Omzet via Inkomend in Moneybird’ gebruik ik een iZettle rapport als voorbeeld. Ik vertel daarin dat de iZettle kosten niet belast zijn met Nederlandse btw. Ik was ervan uitgegaan dat iZettle een CPSP (Collecting Payment Service Provider) is, maar dankzij wat hulp weet ik nu dat iZettle een APSP (Acceptant Payment Service Provider) is. De risico’s en verantwoordelijkheid liggen daardoor anders en de kosten zijn eigenlijk gewoon bankkosten, en dus vrijgesteld van btw.

Er zijn twee manieren om de kosten van iZettle te verwerken in Moneybird en ik begin met het aanpassen van de verwerking via Inkomend.
Ik ga terug naar de boeking en voeg een extra regel toe. De omschrijving is ‘iZettle kosten’ en het bedrag is €1,59. Doordat we hebben aangegeven dat deze creditfactuur inkomsten bevat die onder omzet vallen, kun je alleen nog omzetcategorieën kiezen. Maak voor iZettle een losse categorie aan, zodat je de kosten inzichtelijk houdt in de resultatenrekening. De uitbetaling van iZettle koppel je aan dit rapport.

De andere manier is om alleen de omzet te verwerken, zoals ik laat zien in de vorige video. De uitbetaling van iZettle koppel je voor het gehele bedrag aan het rapport en het restant zijn de iZettle kosten. Deze koppel je rechtstreeks aan de categorie Bankkosten of een los aan te maken kostencategorie met omschrijving iZettle kosten.

Lees ook “Het kasboek in Moneybird” of bestel een Moneybird video tutorial op maat.

Like it? Share it…

One Comment on “Omzet via Inkomend in Moneybird”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.