Salderen privé in Moneybird

Angeline EversMoneybird tutorial4 Comments

Like it? Share it…

Na het afsluiten van het boekjaar ga je – in geval van een eenmanszaak en vof – in het nieuwe jaar eenmalig de waarde op enkele privé categorieën samenvoegen. Op deze manier begin je in het nieuwe jaar bij die categorieën weer met €0 en heb je per jaar goed inzicht in wat je privé opneemt uit, en stort in, je bedrijf.

Æ De video is te vinden aan het einde van dit artikel.

Het makkelijkste is om twee schermen te openen, zodat je kunt zien wat de waarde is op de privé categorieën aan het einde van het voorgaande boekjaar. Je kunt dit uiteraard ook overnemen en ergens opschrijven.

Ga naar het scherm Inkomend en voeg een memoriaal toe.
Geef als omschrijving Salderen privé [voorgaand boekjaar] en kies de datum 1 januari van het nieuwe boekjaar.

Ik begin met de categorie Onttrekkingen. Dit bedrag staat debet op de balans (het is een negatief bedrag) en daarom vul ik hetzelfde bedrag credit in.
Daarna kies ik de categorie Stortingen en dit bedrag staat credit op de balans. Ik vul het bedrag debet in.
De categorie FOR (oftewel: fiscale oudedagsreserve) laat ik staan en neem ik niet op in dit memoriaal.
De categorie Inkomstenbelasting en ZVW neem ik wel mee in dit memoriaal.

Een memoriaal moet altijd in balans zijn en dus volgt er nog een eindregel. Ik kies de categorie Privé [naam] (kapitaal) en vul daar het overgebleven bedrag in. Hierna sla je het document op.

Het saldo van de hoofdcategorie Eigen vermogen veranderd niet, want we hebben alleen waarde verplaats tussen subcategorieën van het Eigen vermogen.

Controleer nog even of je geen fouten hebt gemaakt door de genoemde categorieën te openen en onderaan de bedragen te bekijken. Deze bedragen moeten gelijk zijn aan elkaar: 1x positief en 1x negatief.

Lees ook “Hoe (memoriaal)” of bestel een Moneybird video tutorial op maat.

Like it? Share it…

4 Comments on “Salderen privé in Moneybird”

  1. Ik heb hier nog een vraag over.
    Als je de beginbalans hebt opgevoerd van een jaar waarin de boekhouding niet in MB heeft gezeten en je weet dus ook de bedragen stortingen/onttrekkingen niet en er staat alleen saldo op op Privé kapitaal.
    Hoe kun je dan salderen het jaar erop? Waar boek je dan de privé kapitaal op weg zodat je het nieuwe boekjaar met wel de volledige boekhouding in MB op zodat je met 0 begint?

    1. Dag Ellen, in dat geval is er al ‘automatisch’ gesaldeerd in het betreffende jaar en hoeft dat niet nog een keer in het opvolgende jaar.

  2. Hallo,

    Waarom moet de datum op 1 januari i.p.v. 31 december? Dan start het nieuwe jaar met het gesaldeerde kapitaal.

    Als ik mijn balans van 2019 aan mijn boekhouder laat zien dan krijg ik de reactie dat het gesaldeerd moet zijn op de balans. Maar omdat de balans op 1 januari staat staat dit niet gesaldeerd in het juiste jaar.

    Doe ik iets verkeerd?

    met vriendelijke groet,

    Bastiaan

    1. Dag Bastiaan, bij het invullen van de jaaraangifte (emz) wordt gevraagd naar de privé onttrekkingen en stortingen voor dat specifieke jaar. Zou je alle categorieën salderen op 31 december, dan zijn deze categorieën niet meer specifiek zichtbaar op de balans. Dit omdat je dan alles al verplaatst hebt naar 1 categorie. Saldeer je deze op 1 januari, dan blijven ze op de balans van het voorgaande jaar zichtbaar terwijl de telling van deze specifieke categorieën in het nieuwe/huidige jaar wel netjes opnieuw gaat lopen. Zo kun je elk jaar zien hoeveel je hebt opgenomen en/of gestort in dat bewuste jaar. Kun je er zo mee verder?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.