Vouchers en btw

Angeline EversBTWLeave a Comment

Like it? Share it…

Wist je dat begin dit jaar de btw-regels voor vouchers aangepast zijn? Medio 2018 is het wetsvoorstel aangenomen en gelden er per 2019 nieuwe regels voor vouchers die na 31 december 2018 zijn uitgegeven.

Vouchers kennen we allemaal wel: boekenbonnen, vvv-bonnen, cadeaubonnen, etc. Let op: het gaat dus niet om kortingsbonnen! Eerder waren deze vouchers vrijgesteld van btw en was er pas btw van toepassing wanneer de voucher werd ingeleverd. Persoonlijk vond ik dat een heldere en gemakkelijke regeling 💁

Bij de nieuwe regeling is het soort voucher bepalend voor de periode waarin de btw verschuldigd is. Er zijn enkelvoudig en meervoudig te gebruiken vouchers.

➡️Enkelvoudige voucher: het is van te voren al duidelijk waaraan de voucher wordt uitgegeven -> boekenbonnen, bioscoopbonnen, etc.
➡️Meervoudige voucher: deze voucher kan naar eigen keus gebruikt worden en hierbij is daarom nog niet zeker welk btw-tarief van toepassing is -> vvv-bonnen en gift-cards.

Voor enkelvoudige vouchers is de btw verschuldigd bij verkoop.
Voor meervoudige vouchers is de btw verschuldigd bij het inleveren.
Het kan dus gunstig zijn om eens goed te kijken naar de vouchers die je uitgeeft, want je kunt daarmee sturen in het moment van het betalen van btw.

Lees ook “4 BTWeetjes voor 2019 en 2020

Like it? Share it…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.