Creditcard betalingen in Moneybird, zo doe je dat

Angeline EversBank & kassa, Inkomend, Moneybird tutorialLeave a Comment

Like it? Share it…

Een tijdje geleden kreeg ik het verzoek om een tutorial te maken over het verwerken van creditcard betalingen

Zakelijke creditcard betalingen kunnen op twee manieren verwerkt worden in Moneybird, en ik ga ze allebei kort laten zien.

Æ De video is te vinden aan het einde van dit artikel.

Optie 1 – de makkelijkste

Ik begin bij de makkelijkste en daarvoor ga ik naar de bankmutatie die de afschrijving van de creditcard laat zien. Dit gaat om een totaalbedrag die bestaat uit twee betalingen. Ik kan dat terugzien op de maandafrekening van de creditcard. Ik koppel de twee betalingen aan de juiste inkoopfacturen. Let goed op dat je de juiste bedragen koppelt. Ik laat hierbij meteen zien hoe je omgaat met een afrondingsverschil. Daarna sla ik de maandafrekening op als algemeen document. Het is makkelijk als je hier een contact voor aanmaakt, zodat je later de afrekeningen eenvoudig kan terugvinden.

Optie 2 – de meest uitgebreide

***Lees eerst deze slimme tip! -> MT940 Creator***

Voor de andere manier heb je een extra rekening nodig voor de creditcard. Ik heb deze voor de demo al aangemaakt via het tandwiel – instellingen – rekeningen – toevoegen. Let op! Het gaat hierbij om een zakelijke creditcard. Voor betalingen met een privé creditcard gebruik je de rekening privé-opnames en stortingen als betaalmiddel.

Nu je de rekening hebt aangemaakt, kun je deze bijna op dezelfde manier gaan verwerken als bankmutaties. Je voert de mutaties handmatig in bij de betaalmethode die je zojuist hebt aangemaakt. Let hierbij goed op dat je de betalingen negatief invult, zodat deze als afschrijvingen worden verwerkt. Voeg ook de maandafrekening toe als bijlage, zodat je deze altijd kan terugzien.
Hierna koppel je de betalingen aan de inkoopfacturen, zoals je gewend bent bij de banktransacties.

Je bent nu nog niet klaar. Op de balans staat nu een negatief saldo bij de betreffende creditcard. Én je hebt natuurlijk ook nog de afschrijving van hetzelfde bedrag te koppelen in je bankmutaties. Wat er van de bank wordt afgeschreven wordt bijgeschreven op je creditcard. Dit gaan we ook zo verwerken met behulp van een kruispost. Ik heb hiervoor de creditcard kruispost aangemaakt via het toevoegen van een categorie. De bankmutaties koppel je aan deze kruispost. Op de rekening van de creditcard voeg je handmatig een extra mutaties toe, waarbij het bedrag dit keer positief is. Het wordt er namelijk bijgeschreven. Ook deze mutatie koppel je vervolgens aan de creditcard kruispost.

Er staat nu geen saldo meer op de balans bij de creditcard en ook de kruispost is niet te vinden. Dit betekend dat beide nu geen saldo hebben, en dat is precies wat we wilde bereiken.

Nu ben je klaar met de tweede manier van verwerken. Je begrijpt vast wel waarom mijn voorkeur naar de eerste optie gaat.

*Voor deze video tutorial wil ik graag Marloes heel erg bedanken voor haar medewerking

Lees ook “Met 1 klik staat jouw mail in Moneybird” of bestel een Moneybird video tutorial op maat.

Like it? Share it…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.