Auto zakelijk of privé?

Angeline EversAuto, BTWLeave a Comment

Angeline_auto_zakelijk_prive

Like it? Share it…

Ik wil mijn auto voor mijn werk gebruiken, maar wat is voordeliger? Zakelijk opgeven of privé?

Dit is een vraag die ik met regelmaat voorbij zie komen op diverse socials. Er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag. En dat komt omdat er diverse factoren meespelen, waardoor een berekening nodig is voordat je weet wat de beste keus is.

Laten we samen gaan kijken naar deze factoren, om zo dichterbij het antwoord te komen.

Stap 1: keuzemogelijkheden

Wat veel mensen niet weten is dat je voor de autokosten en de bijbehorende btw apart de keuze hebt hoe je hiermee om wilt gaan.

AUTOKOSTEN BTW
< 500 km privé rijden
Rijdt je niet meer dan 500 kilometer per jaar privé, dan heb je geen keus en wordt de auto eigendom van het bedrijf. Wanneer je de auto helemaal of gedeeltelijk voor je onderneming gebruikt, kun je voor de btw kiezen waarvan de auto eigendom is. Zelfs als je geen keus hebt, en de auto wordt verplicht eigendom van het bedrijf voor de autokosten, dan nog mag je voor de btw een andere keus maken.
> 500 km privé rijden
Rijdt je meer dan 500 kilometer per jaar privé, dan heb je wel de keus om de auto eigendom te laten zijn van het bedrijf of van privé.

De keuze geldt per auto en dit geef je aan in het eerste jaar dat je de auto gebruikt, in de aangifte inkomstenbelasting. Alleen bij bijzondere omstandigheden mag je de eerste keus die je hebt gemaakt wijzigen. Wat deze ‘bijzondere omstandigheden’ zijn, is mij na jaren ervaring (nog) niet duidelijk.

 

Stap 2: zakelijke administratie

De keus tussen zakelijk en privé heeft invloed op de manier waarop je omgaat met de autokosten en de btw hierbij.

AUTOKOSTEN BTW
Zakelijk eigendom Zakelijk eigendom
Je hebt de keus gemaakt om de auto zakelijke in eigendom te hebben. Daarom mag je alle autokosten in de zakelijke administratie verwerken. Denk hierbij aan brandstof, onderhoud, parkeren, belasting, verzekering, etc.

Zodra de auto voor meer dan €450,- excl btw is aangeschaft is het een investering. Deze investeringskosten worden dan in minimaal 5 jaar afgeschreven. Ook deze jaarlijkse afschrijvingen zijn kosten die in mindering worden gebracht van de omzet.

Voor het privégebruik mag je geen autokosten aftrekken. Lees meer over de berekening van het privégebruik bij stap 3.

Je mag alle btw van de aanschaf en andere autokosten aftrekken voor zover de auto voor belaste omzet is gebruikt. Heeft jouw bedrijf ook onbelaste omzet, dan mag je voor dat deel, of percentage, de btw niet aftrekken.

Voor het privégebruik mag je geen btw aftrekken. Lees meer over de berekening van het privégebruik bij stap 3.

Privé eigendom Privé eigendom
Je hebt de keus gemaakt om de auto privé in eigendom te hebben. Wanneer je de auto zakelijk gebruikt, mag je €0,19 per kilometer declareren bij jouw bedrijf. Deze €0,19 is een vergoeding voor alle autokosten die je maakt; brandstof, onderhoud, parkeren, belasting, verzekering, etc.

Je kunt periodiek – bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks – een declaratie aan je bedrijf sturen met daarop de zakelijke km’s die je gereden hebt. Vermeld hierbij niet alleen de km’s, maar ook de data en adressen. Deze declaratie behandel je dan als een inkomende factuur (zonder btw!) en kun je aan jezelf uitbetalen.

Je kunt er ook voor kiezen om de €0,19 via een memoriaal periodiek in de kosten te zetten, zonder declaratie. Of je dit dan wil uitbetalen mag je zelf kiezen. Hoe je dit het beste in Moneybird kunt verwerken, leg ik uit in de online cursus De kilometervergoeding in Moneybird.

Je mag alle btw van de autokosten aftrekken voor zover de auto voor belaste omzet is gebruikt. Heeft jouw bedrijf ook onbelaste omzet, dan mag je voor dat deel, of percentage, de btw niet aftrekken.

Je kunt btw op autokosten dus ook terugvragen wanneer de auto privé eigendom is. Dit kan niet onbeperkt en je moet er wel wat moeite voor doen. Lees hier meer over in mijn blog ‘Een auto BTWeetje‘.

In mijn blog laat ik zien hoe je precies kunt berekenen hoeveel btw je in de zakelijke administratie kunt verwerken. Is dat te veel werk, lees dan meer over de berekening van het privégebruik bij stap 3.

 

Stap 3: berekening privégebruik

Je kunt je vast wel voorstellen dat als je alle autokosten en bijbehorende btw in de zakelijke administratie verwerkt, er een correctie gedaan moet worden voor het privégebruik. Hieronder beschrijf ik de verschillende mogelijkheden.

AUTOKOSTEN BTW
Zakelijk eigendom en < 500 km privé rijden Zakelijk eigendom met rittenregistratie
Rijdt je niet meer dan 500 kilometer per jaar privé, dan hoeft er geen correctie verwerkt te worden. Je moet dit wel kunnen aantonen. Een kilometerregistratiesysteem, bijvoorbeeld met een app op de telefoon, kan dan de moeite waard zijn. Door een rittenregistratie bij te houden kan je precies bepalen wat de verhouding is tussen het zakelijke gebruik en het privégebruik. Deze verhouding gebruik je ook om te bepalen welk percentage aan btw voor het privégebruik gecorrigeerd moet worden.
Het woon-werkverkeer valt voor de btw onder privégebruik.De correctie verwerk je bij de laatste aangifte btw over het jaar.
Zakelijk eigendom en > 500 km privé rijden Zakelijk eigendom zonder rittenregistratie
Misschien heb je het woord ‘bijtelling’ al wel eens eerder gehoord. De bijtelling privégebruik auto wordt ingezet om een deel van de kosten te corrigeren die je te veel als zakelijke autokosten hebt verwerkt.

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Afhankelijk van de CO2-uitstoot én het jaar waarin de auto voor het eerst op naam is gezet, wordt bepaald hoeveel dat percentage is.

Voor auto’s die in 2017 voor het eerst op naam zijn gezet gelden twee percentages; 4% en 22% bijtelling.
(Lees meer over bijtelling.)

Is de auto 15 jaar of ouder, dan is de bijtelling een percentage van de huidige waarde van de auto.
De bijtelling in 2017 is 17% en 35%.

Ook voor de btw is er een soort ‘bijtelling’. Deze wordt alleen niet zo genoemd om verwarring te voorkomen. Dit noemen we BTW privégebruik auto. Je corrigeert een percentage van de catalogusprijs, inclusief bpm en btw. Er zijn twee percentages.

Btw op aanschaf meegenomen in aangifte btw: correctie is 2,7%.
Dit percentage geldt voor 5 jaar vanaf het jaar dat je de auto voor het eerst gebruikt. Daarna is het percentage 1,5%.

Btw op aanschaf niet meegenomen in aangifte btw: correctie is 1,5%.

De correctie verwerk je bij de laatste aangifte btw over het jaar.

Privé eigendom Privé eigendom met rittenregistratie
Hier is geen correctie nodig, omdat je alleen de zakelijke km’s vergoed. Hiervoor gelden dezelfde regels als bij zakelijk eigendom met rittenregistratie.
Privé eigendom zonder rittenregistratie
Ook voor de btw is er een soort ‘bijtelling’. Deze wordt alleen niet zo genoemd om verwarring te voorkomen. Dit noemen we BTW privégebruik auto. Je corrigeert een percentage van de catalogusprijs, inclusief bpm en btw.

De correctie is 1,5% en deze verwerk je bij de laatste aangifte btw over het jaar.

Nog enkele bijzonderheden namens de belastingdienst, want die mogen natuurlijk niet ontbreken:

  • Is uw boekjaar langer dan 1 jaar? Dan moet u de btw voor het privégebruik opnemen in de laatste aangifte van het kalenderjaar waarin het privégebruik plaatsvindt.
  • Vindt het privégebruik plaats later dan 4 jaar na het jaar waarin u de auto in gebruik hebt genomen? Dan neemt u 1,5% in plaats van 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm.
  • Maakt u deel uit van een samenwerkingsverband, zoals een maatschap of vof? En hebt u privé een auto gekocht? Dan mag de maatschap of vof de 2,7 of 1,5%-regeling toepassen. Daarvoor gelden wel voorwaarden.
  • Bestaat het privégebruik alleen uit woon-werkverkeer? Dan kunt u de btw ook op een andere manier berekenen. Lees hierover meer bij Woon-werkverkeer. U vindt daar ook uitleg over wat wij met ‘woon-werkverkeer’ bedoelen.
  • Bent u een auto(verhuur)bedrijf? Dan kunt u gebruikmaken van een bijzondere regeling.

Wil jij weten of je de auto beter zakelijk of privé kunt rijden, loop dan bovenstaande schema door en bereken wat voor jou het meest voordelig is.
(⚠️Note: ik houd in dit bericht geen rekening met bijzondere situaties, dus zorg ook altijd voor persoonlijk advies van jouw adviseur)

De belastingdienst heeft een video geplaatst op YouTube. Hiermee laten ze visueel een gedeelte van de uitleg zien.

Lees ook “Zo zet je een btw aangifte in Moneybird

Like it? Share it…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.